Van-e élet a cégen túl?

stafeta.jpg

 

Woody Allen híres mondása, hogy „Nem kétséges, hogy van túlvilág. Csupán az a kérdés: milyen messze van a belvárostól, és meddig tart nyitva?”

 

Az sem kétséges, hogy van élet a cégvezetés után, csak az a kérdés, hogy mikor kezdjük el, és hogyan élünk állandóan csörgő telefonok, sürgős határidők, vitatkozó munkatársak nélkül. Elárulom! Kiválóan! Én legalábbis így érzem magam, pedig még nem vagyok 50 éves.

A legtöbb kkv vezető maga alkotta meg a cégét. Olyan neki, mint a gyermeke, ezért csak ő ismeri az ügyfeleket, csak ő érti a folyamatokat, csak ő látja át a pénzügyeket, minden tárgyalásra ő megy el, és nem szereti, ha beleszólnak abba, hogyan vezesse. Ez teljesen rendben is van addig, amíg rá nem döbben a tulajdonos, ügyvezető, hogy van még hátra aktív 20-25 éve, amit szeretne kisgyermekkori álmai megvalósításával, új hobbijával tölteni, de nincs rá ideje, energiája.

Az első lépés egy jövőkép a fejben: hogyan akarok élni a cég mindennapos vezetése nélkül? Megvan? Látja saját magát telefon, laptop, tárgyalás, iroda, ügyfelek nélkül? Bravó, az első és legnehezebb lépést megtette! Gratulálok!

Innentől számítva minimum 2-3 év, amíg eléri ezt a jövőképet. Tehát ha ma, március 1-jén megkezdi a tudatos felkészülést a stafétabot átadására, a cégből való részleges kivonulásra, ideális esetben akkor is 2020. március 1-jén dőlhet hátra először. De csak akkor, ha megtalálta ehhez a megfelelő embereket, letisztította a folyamatokat, amik eddig csak az Ön fejében léteztek, átadta a kapcsolati tőke nagy részét, megtanított mindent a csapatnak, amit tudott, megtalálta a jövendő helyét a cég életében, és az első hibáknál, bukkanóknál képes volt arra, hogy nem vett mindent vissza azonnal!

Ehhez nem elég az elhatározás, bár az a legelső lépés. Kell hozzá tudatos és gyakorlati vezetési eszközrendszer, az emberek kiválasztásának és megtanításának képességei, önismeret, helyes énkép, türelem, és még hosszan sorolhatom.

Engedje meg, hogy segítsek. Ezt előkészítendő, egy rövid kérdőívet kérem, hogy töltsön ki, és a kutatási eredményeket pdf fájlban elküldöm Önnek. Semmi kötelezettség, semmi nyomulás.

A kérdőívet itt éri el: Stafétabot átadás program: utánpótlástervezés

A tavalyelőtti évben váratlan tragédia ért. Két hónapig nem voltam jelen a cég életében, még az iroda közelében sem. Éppen egy éve. És a tavalyi évünk mégis jobban sikerült pénzügyileg, mint az azt megelőző két év. Miért? Mert stabil folyamatok, elkötelezett munkatársak és kidolgozott rendszerek tartják a céget a pályán, és nem az én személyes karizmám vagy a mindennapi mikromenedzselésem.

Köszönöm, hogy elolvasta! Köszönöm, hogy kitölti! És nagyon örülnék, ha dolgozhatnánk együtt.

Simon Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://victum.blog.hu/api/trackback/id/tr512307219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
victum.blog.hu