Sikersztorik menekültek foglalkoztatásában 1. rész
Magdas Hotel, Ausztria

magdas-hotel.jpg

Blogsorozatunk a MiRaGe elnevezésű nemzetközi projektünk keretében gyűjtött jó gyakorlatokat mutatja be a menekültek foglalkoztatásának és beilleszkedésének témájában.

A Magdas Hotel egy társadalmi vállalkozás, amelynek célja a szociális kérdések megoldása, ahol ez lehetséges és előnyös is egyben.

A Magdas Hotelt a bécsi Caritas érsekség alapította 2012 áprilisában, és Bécsben, a Práter szívében található. A 88 szobával rendelkező hotelt menekült hátterű szállodamenedzsment szakemberek és dolgozók csapata üzemelteti. A szálloda egy nagyobb, Magdas nevű projekt része, amely bizonyítja, hogy a kereskedelmi siker és a társadalmi felelősségvállalás szempontjai nem ellentmondásosak. A társadalmi vállalkozás célja, hogy értelmes munkahelyeket és lehetőségeket teremtsen azok számára, akiknek kevés esélyük van munkát találni.

A Magdas Hotelben összesen 200 alkalmazott és 10 tanuló dolgozik az újrahasznosító műhelyben, valamint a takarító és a vendéglátó egységek területén. A szakácsoktól az alkalmazottakig a Magdas Hotelben 14 nemzetiség jelenik meg, gazdag és nagyon különböző személyes élettörténettel. A Magdas meg van győződve arról, hogy azok, akik ideköltöznek, erősítik a szálloda üzleti sikereit, mert sok készséget, tehetséget, nyelvet és kulturális hátteret hoznak magukkal, és így valami egyedit kínálnak a szállodai piacon.

A legtöbb alkalmazott menekült háttérrel rendelkezik, ami jellemzően megnehezíti számukra a munkakeresést Ausztriában. Az előttük álló kihívások közé tartozik a német nyelvtudás kezdeti hiánya, sok munkáltató neheztelése, és az a tény, hogy a menekültek csak akkor kapnak hivatalosan munkát, ha pozitív válasz érkezik a menedékjog iránti kérelemre, amely gyakran hónapokat vagy éveket vehet igénybe, és ez akadályozza a beilleszkedésüket.

Tapasztalataikkal és készségeikkel minden alkalmazott hozzáad valamit a hely egyediségéhez.

Az első év tapasztalatai alapján a Magdas készített egy értékelést az alkalmazásának gyakorlatáról, ideértve a következőket:

  • Elő kell írni, hogy a jelöltek projekt elején rendelkezzenek alapvető munkatapasztalattal;
  • Szigorúbban kell venni a szabályok és rendeletek betartását;
  • Német nyelvtanfolyamokat, IKT és interkulturális kompetencia fejlesztést kell biztosítani a személyzetnek. Ezen kívül a személyzet rendelkezésére áll két szociális munkás/ terapeuta, akik támogatják őket azoknak a kihívásoknak a leküzdésében, amelyekkel az integrációs folyamat során szembesülnek.

#mirage #menekultek #foglalkoztatas #befogadas

A bejegyzés trackback címe:

https://victum.blog.hu/api/trackback/id/tr5115486202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
victum.blog.hu