Kreatív eszközök cégeknek A-W-ig II. rész
Hogyan fejleszd a csapatod?

minyon.jpg

Folytatjuk azoknak a módszereknek a rövid leírását, aminek bemutatójára, kipróbálására várunk titeket novembertől induló műhelymunka sorozatunkon!

A nemzetközi gyakorlatban már mindennapos menedzsment-és vezetési eszközökből adunk közre sorozatként 17 módszert, amelyekkel a megbeszéléseket, a tervezéseket, a stratégiaalkotást, a csapatépítést lehet motiválóbbá, hatékonyabbá tenni. Íme az első három.

 

Brown Bag Lunch

Brown Bag Lunch a munkavállalók képzésének egyik formája. Lehetőséget kínál arra, hogy a munkavállalók ebédidőben, informális környezetben összegyűjtsék az érdeklődésre számot tartó témákról szóló információkat. Ezek a találkozók a tudás átadására, problémák megoldására, ötletgondozásra és a résztvevők bizalmi légkörének megteremtésére szolgálnak.

A technika neve arra utal, hogy az USA-ban a munkavállalók barna papírzacskókban hozzák magukkal az ebédjüket, és gyakran a szabadban, parkokban költik el, kötetlenül beszélgetve. A Brown Bag Lunch szórakoztató, motiváló eszköz az információk megosztására. Javítja a csapatmunka és a vállalati értékek iránti elkötelezettséget, valamint növeli az alkalmazottak bevonását és motivációját.

Négyféle Brown Bag Lunch módszert különböztetünk meg, és a résztvevők megismerik ezek megszervezését és menetét.

Collective MindMapping

A hagyományos elmetérképpel ellentétben - amely csupán egyéni feladat - a kollektív elme-térkép csapatban zajló és együttműködést erősítő tevékenység.

Az elme térképek a vizuális információkhoz használt diagramok. Az elme térképeket gyakran egy koncepció körül hozzák létre, amelyek egy üres oldal középpontjában ábrázolódik, amelyhez képek, szavak társulnak. A legfontosabb ötletek közvetlenül kapcsolódnak a központi koncepcióhoz, és más elképzelések elágazódnak ezek közül.

A Collective MindMapping csoportos tevékenység. A résztvevők együttesen hozzák létre a térképet egy hatalmas poszterre. Az alkotás folyamatának szabályai vannak annak érdekében, hogy mindenki részt tudjon venni, illetve minden – látszólag nem kapcsolódó – elem felkerüljön a térképre.

A résztvevők a Collective MindMapping felhasználási lehetőségeivel, szabályaival és alkalmazható területeinek listájával távoznak a műhelymunkáról.

Constellation Game

A Constellation Game egy csoportos szavazási forma, amely azokról az alternatívákról dönt, amelyeket előzetesen alaposan megvitattak. 

Az alternatívák széleskörű megvitatását követően a résztvevők elhelyezkednek a helyiségben az alternatívákat jelző, a padlón elhelyezett tárgyakhoz. Ezek központhoz képesti relatív térbeli távolsága megegyezik majd a döntés és megállapodás csoportos elfogadottságával.

Amikor döntést akar hozni egy csoport, a tagok megpróbálnak a demokratikus szavazás vagy a konszenzuson alapuló döntéshozatal eszközeivel élni, miközben az egyes emberek ritkán értenek teljes mértékben egyet a végleges döntéssel. Ezért személyesen nem is kötelezik el magukat a döntést követő feladatok maximális elvégzésében.

A Constellation Game ennek a problémának interaktív és újszerű módja, és ennek levezetését tanulhatják meg a résztvevők a műhelymunkán.

Ha szeretné belső trénereit képezni, mi ebben segítünk Önnek: https://victum.hu/treningek/keszsegfejleszto-treningek/belso-trenerek-kepzese

Ha a munkatársait szeretné ezekben az eszközökben képezni, mi ebben is segítünk Önnek: https://victum.hu/treningek/keszsegfejleszto-treningek/kreativitas-es-innovacio-fejlesztes

 

FOLYTATJUK!

A bejegyzés trackback címe:

https://victum.blog.hu/api/trackback/id/tr2514304117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
victum.blog.hu