Munkaügy és a vírus
Ha nem akarunk büntetést a nyakunkba

20150316munkaugyek.jpg

A kép forrása: jobbmintav.hu

Aligha van olyan területe életünknek, melyre nem hat ki a koronavírus járvány. A kialakuló válsághelyzet különösen erősen érezteti hatását a foglalkoztatásban. A helyzet kezelése, a károk enyhítése rugalmasságot követel a munkáltatóktól és a munkavállalóktól egyaránt, de ugyanakkor a szabályozások és azok változásának ismerete is.

Újabban szinonimaként emlegetik a cégek és a munkavállalók a távmunkát és a home office-t, otthontól végezhető munkát. Pedig ezek nagyon különböző koncepciók, míg egyiket szabályozza a Munka Törvénykönyve, addig a másikat meg sem említi. Ismernünk kell tehát a két szó mögötti koncepciót és a hozzájuk kapcsolódó törvényeket.

Az egészségügyi vészhelyzet kapcsán különösen fontos tudni, hogy a táppénz mellett milyen lehetőségei és jogai vannak a munkavállalónak megbetegedése esetén, illetve milyen intézkedéseket kell kötelezően bevezetni a munkáltató hatáskörében.

A másik képzavar a fizetett szabadság, a fizetés nélküli szabadság és a home office-ban végzett munka lehetőségei a törvény szerint. Ha a munkáltató nem tartja be a szabadság kiadásának szabályait, súlyos büntetést kaphat.

Csakúgy, mint a kényszerű elbocsátás kapcsán ugyanúgy a munkaadóra továbbra is érvényes szabályok betartása, amely megsértése esetén a munkavállaló joggal perelheti volt végét a bíróság előtt.

 

A home office és a távmunka különbségéről, a cégen belüli alkalmazásáról itt tud érdeklődni: https://victum.hu/szolgaltatasok/hr-programok

A bejegyzés trackback címe:

https://victum.blog.hu/api/trackback/id/tr4015630336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
victum.blog.hu