Mi fán terem a patrónus?

A most futó, az előző blogbejegyzésünkben már bemutatott, patrónusokat képző tréningünkön egy hallássérült fiatalember az egyik résztvevő.  Szívet melengető volt látni, ahogy a csoport villámgyorsan el- és befogadja őt, a vele érkezett jelnyelvi tolmáccsal együtt.  Sokat hozzáadott a közös munkához kettejük jelenléte, aktivitása. Az érzékenyítés, az empátianövelés így helyben, a gyakorlatban megvalósult. Mindenki kipróbálhatta, és tapasztalhatta azt, hogy lehet együtt dolgozni az emberek által konstruált „normális” -„más” tengelyen a „más”-nak címkézett emberekkel - ezzel az élménnyel egyúttal saját jövőbeli, patrónusi feladatukra is készítve őket remélhetőleg. Ahogy Tibor, a hallássérült résztvevő esetében is a többség meg tudta valósítani a tréning tananyagául is szolgáló tranzakcióanalízis felnőtt-felnőtt én-állapotból történő kommunikációját, vagyis abszolút partnernek kezelték egymást - úgy reméljük a hamarosan érkező, egy vagy akár több éve munka nélkül lévő új kollégákkal sem lesz ez másképpen.hallasserult.jpg

Természetes, ha a közös munka elején akadnak apróbb döccenők, áthidalandó nehézségek, de az igények tiszta kommunikálásával, a kölcsönös tisztelet megadásával ezeken könnyen túl lehet jutni. Ezeknek a - sokszor vélt - akadályoknak a közös áthidalása örömöt ad mindkét félnek - volt olyan tréningrésztvevő, aki külön kiemelte, mekkora élmény volt számára Tibor aktív jelenléte a tréningen. A tréning és a valóság (az új munkavállaló és patrónus munkakapcsolata) persze nem ugyanaz. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a tréning egy integratív módszer, ahol az adott „tananyag” kognitív úton történő feldolgozásán túl az érzelmi és a viselkedési szint megszólítása is cél. Az együtt dolgozáshoz egy összeért, összekovácsolt csoport is szükséges, mely aztán pozitívan hat vissza a közös munka minőségére is. Egy ilyen csoportba könnyebb integrálódni, a tréner személyében pedig egy felelőse is vannak ennek az integrálásnak és a forma, a rendelkezésre álló idő is kedvez ennek. Az életben, egy gyors munkaütemet követelő munkahelyen sajnos kevesebb energia és idő jut erre, de bízhatunk abban, hogy a patrónusképzés során elsajátított készségek segítségével nehezített körülmények között sem fogják elfelejteni a patrónusok, hogy ami elsőre új, esetleg furcsa és más, az nagyon rövid időn belül kedvessé, élményeket adóvá, a személyes fejlődésünket segítővé válhat. Legyen szó emberről, helyzetről vagy bármi másról.

BB

A cikkben szereplő nevet megváltoztattuk, a kép illusztráció.

A bejegyzés trackback címe:

https://victum.blog.hu/api/trackback/id/tr495065297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
victum.blog.hu