Vírus és gazdaság - külföldi elemzők magyarul 3. rész

https://kuffer.hu/wp-content/uploads/2019/09/nem-jeghegy-sullyesztette-el-a-titanicot-7.jpg

Milyen lesz a gazdaság a járvány után? Mit kell tennie, és mit tehet cégvezetőként, hogy ne csak átvészelje, de fejlődjön is? Látogasson el a https://victum.hu/szolgaltatasok oldalra, ahol folyamatosan frissülő segítséget, információt kaphat!

Az egészségügyi vészhelyzet mellett a gazdaság újraindulásáról, átváltozásáról, a jövőbeni lehetőségekről számtalan magyar cikk, elemzés, interjú jelenik meg, amelyeket folyamatosan megosztunk a Victum Facebook oldalán https://www.facebook.com/victum.hu/ és ügyvezetőnk, Simon Ildikó Linkedin profiljában: https://www.linkedin.com/in/ildiko-simon-77586123/

Viszont az angol nyelven megjelenő európai gazdasági szakértők gondolatait, tanácsait csak azok ismerhetik meg, akik beszélnek angolul.

Ebben segítünk azzal, hogy folyamatosan közzétesszük itt a blogunkban az eredeti linkkel együtt a lényeg kiemelését magyar nyelven.

 

A jövő már nem lesz olyan, amilyen volt - Kevin Sneader és Shubham Singhal

A szerzők 7 területen javasolnak konkrét tennivalót, beavatkozást a vállalkozások vezetőinek.

A koronavírus-krízissel és annak következményeivel muszáj foglalkoznunk. Lehetetlen tudni, hogy mi fog történni. De meg lehet fontolni a múlt tanulságait, mind távoli, mind pedig a közelmúltban, és ennek alapján konstruktív módon gondolkodni a jövőről. Úgy gondoljuk, hogy a következő elemek fontosak lesznek az átalakulásban - és a cégvezetőknek meg kell lépniük ezeket.

 

4. Több kormányzati beavatkozás a gazdaságba

https://777blog.hu/wp-content/uploads/2016/04/www.tvn_.hu_6c63c20a8e99712f8616ccb3d585a8da.jpg

A nagy válságok idején, mint például a II. világháború, a polgárok hajlandóak voltak elfogadni a gazdaság nagyobb kormányzati irányítását. Április 10-től kezdve a világ minden táján a kormányok eddig összesen bejelentett gazdaságmentő csomagja elérte a 10,6 trillió dollárt, amely nyolc Marshall tervvel egyezik meg. A legtöbb kiadást három területre irányítják - a polgárok alapvető szükségleteinek támogatására, a munkahelyek megőrzésére és a vállalkozások jövőbeni működésének segítésére.

Egy idő után a kormányok dönthetnek majd úgy, hogy kilépnek az üzleti életből; de hogy ezt hogyan fogják megtenni, az bonyolult és differenciált lesz. A következő évtized egyik legfontosabb kérdése az, hogy mennyiben, milyen gyorsan, és milyen módon csökkentik majd a kormányok gazdasági szerepüket.

A Victum tanácsa: 7) a vállalkozás kövesse folyamatosan a kormány gazdaságélénkítő tevékenységét, és amennyiben szükségesnek érzi, éljen ezekkel a lehetőségekkel 8) de arra is figyeljen, hogy a vállalkozás ne kezdjen el középtávon függni ezektől a támogatásoktól.

 

5. Változások a cégek megítélésében

https://www.hrportal.hu/images/uploaded/csr1.jpg

A gazdasági elemzők és a pénzintézeti vezetők még a koronavírus előtt felismerték, hogy a részvényesi érték nem lehet az egyetlen vállalati érték. 2019 augusztusában több mint 181 amerikai vezérigazgató nyilatkozatot írt alá, melyben a részvényesi érték mellett más prioritásokra is elkötelezte magát - a munkavállalókba történő befektetés, a közösségek támogatása és a beszállítókkal való etikus kapcsolattartás -. A „hármas alsó sor” - a profit, az emberek és a bolygó - mainstream lett, csakúgy, mint a társadalmilag felelős befektetési alapok is.

A koronavírus a második világháború óta a legnagyobb globális kihívás lett. A háború után nemcsak az emberek, de a cégek is megkérdezték egymástól: „Mit tettél a háború alatt?” Ezt a kérdést a kormány, a fogyasztók, az állampolgárok erőteljesen fel fogják tenni, miután megnyertük a COVID-19 csatát. A vállalkozások  vezetőinek most meg kell kérdezni ezt maguktól - akár jelen időben is: Mit tegyek a háború alatt?

A Victum tanácsa: 9) a napi teendők és a vállalkozás stabilizálása mellett már most dolgozzon ki a cég társadalmilag felelős célokat, tevékenységeket, fektessen a munkavállalókba, a munka és a magánélet egyensúlyába, környezeti tudatosságba és viselkedjen etikusan, korrupciómentesen 10) annak érdekében, hogy mindezek láthatóvá és ízlésesen bemutathatóvá váljanak, szükséges ennek profi kommunikációját végezni folyamatosan.

Hamarosan folytatjuk a tanácsok megosztását, addig is látogasson el a https://victum.hu/szolgaltatasok oldalra, ahol folyamatosan frissülő segítséget, információt kaphat

 

Simon Ildikó

ügyvezető igazgató, vezető tanácsadó

ildiko.simon@victum.hu

+36 30 284 5332

#victumconsulting #cegvezetohelp #victum #gazdasagavirusutan #virusmintlehetoseg #economyandcovid #covid2020 #coronavirus #koronavirus

A bejegyzés trackback címe:

https://victum.blog.hu/api/trackback/id/tr9815643606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
victum.blog.hu