Vírus és gazdaság - külföldi elemzők magyarul 1. rész

299619_koronavirus_valsag.jpg

Milyen lesz a gazdaság a járvány után? Mit kell tennie, és mit tehet cégvezetőként, hogy ne csak átvészelje, de fejlődjön is? Látogasson el a https://victum.hu/szolgaltatasok oldalra, ahol folyamatosan frissülő segítséget, információt kaphat!

Az egészségügyi vészhelyzet mellett a gazdaság újraindulásáról, átváltozásáról, a jövőbeni lehetőségekről számtalan magyar cikk, elemzés, interjú jelenik meg, amelyeket folyamatosan megosztunk a Victum Facebook oldalán https://www.facebook.com/victum.hu/ és ügyvezetőnk, Simon Ildikó Linkedin profiljában: https://www.linkedin.com/in/ildiko-simon-77586123/

Viszont az angol nyelven megjelenő európai gazdasági szakértők gondolatait, tanácsait csak azok ismerhetik meg, akik beszélnek angolul.

Ebben segítünk azzal, hogy folyamatosan közzétesszük itt a blogunkban az eredeti linkkel együtt a lényeg kiemelését magyar nyelven.

 

A jövő már nem lesz olyan, amilyen volt - Kevin Sneader és Shubham Singhal

A szerzők 7 területen javasolnak konkrét tennivalót, beavatkozást a vállalkozások vezetőinek.

A koronavírus-krízissel és annak következményeivel muszáj foglalkoznunk. Lehetetlen tudni, hogy mi fog történni. De meg lehet fontolni a múlt tanulságait, mind távoli, mind pedig a közelmúltban, és ennek alapján konstruktív módon gondolkodni a jövőről. Úgy gondoljuk, hogy a következő elemek fontosak lesznek az átalakulásban - és a cégvezetőknek meg kell lépniük ezeket.

1. A távolság, mint érték visszatér

 

kep-kitekinto-itlxf_1.jpg

Az új webes és távközlési technológiák lehetővé tették a kommunikáció és új módszerek elérését, amelyek drámai módon csökkentették a fizikai közelség értékét. Mivel az információáramlás olcsóvá és zavartalanná vált, a  globális ellátási láncok rutinként képesek voltak az időben történő termékek szállítására. A határokon átnyúló kereskedelem új csúcsokat ért el. A világ növekvő középosztálya pedig hozzászokott az utazáshoz és a turizmushoz.

A vállalkozások nagy része ki van téve a külföldi behozatalnak, a globális piacnak, ha nem is közvetlenül, de partnerei, megrendelői miatt közvetetten mindenképp.

Ez most véget ért. Több mint 3 milliárd ember él most olyan országokban, amelyek határai a személy-és áruforgalom elől teljesen vagy részlegesen le vannak zárva.

A Victum tanácsa: 1) csökkenteni kell a vállalkozás kitettségét a külföldi behozataltól, 2) és a piaci részesedés kapcsán a multinacionális cégeknek való beszállítás magas arányától.

 

2. Utánpótlástervezés és delegálás a vezetésben

 

delegalas.png

Amikor enyhülnek majd a lezárási korlátozások, a vállalkozásoknak ki kell találniuk egy új működési módszert, és ellen kell majd állniuk annak, hogy visszarendeződjenek a korábbi állapotba. Ellenálló képességet kell fejleszteniük ahhoz, hogy a sokkot feldolgozzák és jobb helyzetbe kerüljenek, mint a járvány előtt, ez lesz a túlélés és a hosszú távú működés kulcsa.

A Wall Street Journal például megfigyelte, hogy a 2008-as válság megmutatta a vezetői utódlási tervek gyengeségeit, és ez a jelenlegi esetben csak fokozódni fog, hiszen a vezetők megbetegednek, és a helyetteseket gyorsan meg kell találni a műveletek minden szempontjából.

A vállalatok megtanulják azt a saját bőrükön, hogy az utódlástervezést sokkal hamarabb el kell kezdeni, illetve, hogy azok a cégek fognak gyorsabban felállni a krízisből, ahol a feladatokat és a döntéseket megosztják, és nem egy kézben összpontosul a legtöbb információ  és döntés; ahol a cégérték legnagyobb részét nem az egyes számú vezető kapcsolatai, képességei jelentik. 

A Victum tanácsa: 3) át kell tervezni a munkaköröket és valódi döntési jogköröket kell hozzárendelni 4) a cégvezetőnek mérhető teljesítménycélokat kell felállítani és ellenőrizni; olyan módon, hogy azok akár otthonról végzett munkakörökben is érvényesek legyenek.

Hamarosan folytatjuk a tanácsok megosztását, addig is látogasson el a https://victum.hu/szolgaltatasok  oldalra, ahol folyamatosan frissülő segítséget, információt kaphat

 

Simon Ildikó

ügyvezető igazgató, vezető tanácsadó

ildiko.simon@victum.hu

+36 30 284 5332

#victumconsulting #cegvezetohelp #victum #gazdasagavirusutan #virusmintlehetoseg #economyandcovid #covid2020 #coronavirus #koronavirus

A bejegyzés trackback címe:

https://victum.blog.hu/api/trackback/id/tr3315625254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
victum.blog.hu