A pénteki szabad órák aranyat érnek

friday-1589678_640.jpgNehéz most ebben a hideg, kora tavaszi időben beleképzelnünk magunkat egy nyári péntek délutánba, amikor a hőségben már mindenre tudunk gondolni, csak a munkára nem. Készülünk a hétvégére, fejben már a fürdőruhát csomagoljuk. Olyankor bizonyosan tudjuk, hogy nem ugyanazzal a motivációval és lendülettel dolgozunk, mint hétfő reggel.

Miért érné meg a cégeknek is péntekenként hamarabb hazaengedni a dolgozóikat?

Íme, egy kis gondolatébresztő a témában.

Kutatások azt mutatják, hogy a nyári péntekek lazább munkaideje vagy egyéb rugalmas munkavégzési módszerek nemcsak a munkavégzők testi-lelki jóllétére hatnak pozitívan, hanem az elvégzett munka minőségére és mennyiségére.

Az alkalmazottak többsége manapság már nem gyári szalagos munkát végez, ahol a szalag mellett eltöltött órák száma és az elvégzett munka mennyisége egyenes arányban áll egymással - bár ezt is lehet vitatni -, hanem olyan munkahelyen dolgozik, ahol számít a munkavégző motivációja, munka iránti szeretete, egészségi állapota, melyek nagyban hozzájárulnak az elérni kívánt eredményhez. Így hát vezetőként igenis foglalkozni kell a rugalmas munkavégzési lehetőségekkel, mert nem hogy rontja, hanem kifejezetten javítja a teljesítményt.

Hogy milyen pozitív hatásai vannak a rugalmas munkaidőnek, ezen belül a pénteki szabad óráknak? (A lista ízlés szerint bővíthető)

  • A munkavállalók könnyebben összeegyeztetik a munkájukat és magánéletüket, így nem a munkahelyen próbálják megoldani elmaradt magánügyeiket, hanem képesek a munkára figyelni.
  • A munkavégzést gyakran hátráltató „multitasking” helyett a „flow”—ban vannak, elmélyülnek és örömüket lelik a tevékenységben.
  • Nő a bizalom a munkavállalóval szemben, így nő a bizalom a munkáltató, a vezető irányába is.
  • A munka elvégzésére kerül végre a hangsúly és nem a munkahelyen töltött órák számára.
  • A munkahelyen töltött időben a kolléga nem a megúszásra játszik, a minél hosszabb ebédszünetre, cigi szünetre, hanem a munkája megfelelő minőségű ellátására koncentrál.
  • Csökken a kiégés veszélye, nő a termelés.
  • Jó a hangulat a munkahelyen, feltöltődött, pozitív a hozzáállás a kollégák részéről.

A nyári péntek félnapos vagy hatórás munkavégzést jelent. Vannak olyan munkahelyek, melyek jelenleg is élnek ezzel a lehetőséggel. Hogyan?

  • A hét első négy napján dolgozzák le a munkavállalók a péntek délutánt.
  • Aki korábban érkezik pénteken, hamarabb szabadul. Irány a Balaton!
  • Az igazi vezetői bizalmat mutatja, hogy a munka elvégzését kéri számon a felettesünk, ha ezzel kész vagyunk, akkor hazamehetünk.
  • Van olyan munkahely, ahol nyáron 4-5 kiválasztott napon mehet minden kolléga hamarabb haza, és ez is épp elegendő ahhoz, hogy a munkahelyi bizalom kialakulhasson.
  • Pénteken otthonról végezzük a munkát, a hét többi napján ellátjuk a benti teendőket, ahol ez lehetséges.

Vezetőként biztosan megtaláljuk a cég és a munkavállalók számára egyaránt leghasznosabb megoldást, rengeteg rugalmas munkavégzési módszer áll rendelkezésre, ha nem is feltétlenül a nyári péntek a legmegfelelőbb számunkra. Fontos, hogy megkérdezzük, bevonjuk ebbe a munkavállalókat is, és látni fogjuk, hogy nem csak a fizetés megemelésével lehet elégedett, motivált csapatot irányítani. Merjünk bízni az alkalmazottainkban!


A piacesprofit.hu összeállítása alapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://victum.blog.hu/api/trackback/id/tr6912325281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
victum.blog.hu