7 fejleszthető prezi baki

unalom.jpg

Egyik nap konferencián voltam, ahol magas beosztású vezérek, szakértők, igazgatók követték el az itt bemutatott bakikat, mert a tartalmi odafigyelés mellett kénytelen voltam, mint egy megszállott tréner, jegyzetelni. 

1. Statikus slide-ok: azért haladjunk a korral!

Egy kivételével az összes előadó a hagyományos ppt-t használta, és szinte semmilyen vizuális elemet nem használt azokon.

2. Zsúfolt slide-ok: a legnagyobb közhely a világon!

Két kivétellel az összes előadó elkövette azt a tipikus hibát, hogy egy slide-ra folyó szöveget, hosszú mondatokat zsúfolt be, holott minden 1.0-ás prezi tréningen hangsúlyozzuk, hogy kevés legyen a szöveg, inkább felsorolást alkalmazzunk.

3. Messziről nem látható ppt: nem mindenki Sólyomszem, a nyomkereső!

Ha tudjuk, hogy egy nagy teremben fogunk előadni, akkor ne használjunk 11-es betűtípust, mert azt már a második sorból sem lehet elolvasni.

4. A sliede-ok felolvasása: a legtutibb altató pirula!

Ha valaki szakértője a témájának, és ezt a benyomást szeretné kelteni, akkor ne olvassa fel a mondatait, szövegeit a slide-ról, hiszen akkor felmerül a kérdés a hallgatóban, hogy ez most egy prezi vagy egy jegyzet, amit az előadó nyilvánosan használ!

 5. A közönséggel való interaktivitás: a visszafelé elsülő pisztoly!

Szintén közhely, hogy az előadó valamiképp keveredjen interakcióba a hallgatóságával. A kilenc előadóból három próbálkozott meg ezzel. Az első úr kérdésére nagy csend volt, amire ő nem reagált, és többet nem is kérdezett. A második úr –egy nagy cég vezére- megkérdezte, hogy egy bizonyos szakma képviselői jelen vannak-e a teremben. A kérdésére láthatóan senki nem jelentkezett, az a kb. 80 emberből elvileg senkit nem érdekelt és érintett az a 3 slide (kb. 8 pernyi előadás), ami ezután következett. A harmadik előadó humoros volt, önazonos, végig úgy beszélt, mintha mi is az ő cégének volnánk tagjai, és utolsó előadóként sikerült magával ragadnia az álmosodó közönség nagy többségét.

6. Ostoba humor alkalmazása: főleg, ha öngól!

Az egyik előadó- és hangsúlyozzuk, hogy egy magas beosztású nőről van szó, mert ez később fontos lesz –, elmesélt egy történetet, amelyben nagyjából a következőt mondta:… „és a kolléganőm a tárgyalástechnika csúcseszközét használta, azt mondta a partnerének, hogy lécci, lécci, lécci, és működött”. Sírnivaló, ha egy nő maga igyekszik ásni a nők képletes sírját, én legalább is nem tudtam ezen nevetni, és ahogy elnéztem a többiek arcát, ők sem.

 7.Akadozó, unalmas beszédstílus: nem minden szakember alkalmas a szerepre!

Végezetül megkérjük a cégek, szervezetek vezetőit, hogy ha ők maguk nem érthetően, érdekesen beszélnek, vagy az a kolléga, aki az adott témához a legjobban ért, motyog, dadog vagy halkan beszél, akkor kérjenek fel egy showmant/showwomant, és azzal mondassák el cégük termékét, mert nem csak jónak kell lenni, annak is kell látszani.

 A Victum ezekkel és még számos más helyzettel, kérdéssel, trükkel segíti az előadással, prezentációval, kommunikációval dolgozó vezetőket, szakértőket. Képzéseket, egyéni felkészítéseket tartunk, kérjük, látogassanak el a honlapra, és kerüljük el együtt a kínos pillanatokat, tartsunk élvezetes, emlékezetes preziket: http://www.victum.hu/merheto-treningek/prezentacios-keszsegek-fejlesztese

A bejegyzés trackback címe:

https://victum.blog.hu/api/trackback/id/tr155607346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
victum.blog.hu